S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

NOVINKY

arr3Sudy na mieruV prípade záujmu o sudy s objemom nad 50 litrov nás prosím kontaktujte telefonicky alebo e-mailom... arr3Návod na použitieUmiestnite sud na stojan a nasaďte kohútik do čelného otvoru, stačí našrubovať ak sa jedná o...

TOVAR V AKCII

bežná cena 399,00 EUR
naša cena 350,00 EUR
skladom
naša cena 170,00 EUR
skladom
bežná cena 40,00 EUR
naša cena 29,00 EUR
skladom

NAJPREDÁVANEJŠIE


Blog
Ako dubové sudy ovplyvňujú chuť alkoholu

Ako dubové sudy ovplyvňujú chuť alkoholu

 

Predtým, ako vznikli sklenené fľaše, sa väčšina vín skladovala a predávala v drevených sudoch. A hoci dnes už existujú rôzne nádoby na skladovanie a prepravu alkoholu, dubové sudy ostali neoddeliteľnou súčasťou moderného vinárstva. Povieme vám o rôznych druhoch sudov, ktoré sa používajú, a o tom, ako ovplyvňujú zrenie alkoholu a jeho chuť.

 

Dub ponúka tri hlavné benefity pre víno:

  1. Pomáha pridať chuťové zložky
  2. Umožňuje pomalé prenikanie kyslíka
  3. Poskytuje vhodné prostredie pre kvasenie

 

Na rozdiel od piva, víno nepovoľuje aromatické prísady (napr. koriander, pomarančová kôra atď.). Dub sa tak stal akceptovaným spôsobom, ako ovplyvniť chuť alkoholu. Po pridaní do alkoholu sa dubové príchute kombinujú s príchuťami alkoholu, čím vzniká široká škála nových potenciálnych chutí.

 

Vplyv dubového dreva na chuť alkoholu

Dubové drevo podľa toho, z akej lokality pochádza a o aký druh ide, dokáže samo o sebe pridať vínu chuť:

 

  • sušeného ovocia, mandlí, páleného cukru;
  • drevité, kokosové tóny;
  • korenie, klinček;
  • dymové tóny;
  • vanilka.

 

Rovnako ako pri čaji, extrakcia dubovej arómy sa znižuje a mení pri každom použití. Tiež si všimnete, že obdobia zrenia sa líšia v závislosti od preferencií vinára, ako aj od typu alkoholu. Vinári tak kombinujú nové, nepoužité sudy s tými staršími. To všetko pre to, aby dosiahli tú správnu chuť a dodali vínu šmrnc.

 

Tu je niekoľko príkladov:

 

  • Pinot Noir - 10 mesiacov v starých dubových barikových sudoch
  • Kalifornské Chardonnay - 13 mesiacov v nových dubových barikových sudoch
  • Brunello di Montalcino - 24 mesiacov vo veľkých použitých 1 000+ litrových botti z francúzskeho a slavónskeho dubu
  • Gran Reserva Rioja - 24 mesiacov v sude z 40 % amerického a 60 % francúzského dubu
  • Zinfandel - 17 mesiacov v nových barikových sudoch z 20 % francúzskeho, amerického a maďarského dubu

V dube je toho oveľa viac, než sa na prvý pohľad zdá. Objavte množstvo chutí dubových sudov z našej ponuky.

Rôzne druhy dubového dreva používaných na výrobu alkoholu

Rôzne druhy dubového dreva používaných na výrobu alkoholu

 

Pri výrobe alkoholu sú preferované 2 primárne druhy: Quercus alba alebo americký biely dub a Quercus petrea alebo európsky biely dub. Každý druh ponúka mierne odlišné chuťové profily.

 

Okrem toho, klíma, v ktorej dub rastie, tiež ovplyvňuje chuť. Napríklad vína zrejúce v Quercus petrea z francúzskeho Allieru budú chutiť inak ako vína zrejúce v Quercus petrea z pralesa Zemplen v Maďarsku.

 

Rozdiel medzi americkým a európskym (francúzskym) dubom

Hlavným rozlíšiteľným fyzikálnym rozdielom medzi druhmi vínneho duba je jeho hustota. Európsky dub má tendenciu byť hustejší (tesnejšie rozmiestnené prstence), o čom sa predpokladá, že dodáva vínu menej laktónov a kyslíka ako americký dub.

 

Všeobecne povedané, americký dub je ideálny pre odvážnejšie, štruktúrovanejšie vína (Cabernet Sauvignon, Petite Sirah), ktoré zvládnu robustné chute amerického dubu a prienik kyslíka, zatiaľ čo európsky dub je ideálny pre ľahšie vína (ako je Pinot Noir alebo Chardonnay), ktoré vyžadujú viac jemnosti.

 

Iné drevá používané na starnutie vína

Ľudia radi skúšajú, a tak v histórii víno zrelo v rôznych druhoch dreva s rôznym stupňom úspechu (predstavte si napríklad víno zrejúce v borovici!). Zistilo sa, že na starnutie vína dobre fungujú ešte tieto drevá:

 

  • gaštan Castanea sativa - poskytuje viac kyslíka, žiadny dubový laktón a zvýšený obsah guajakolu a vanilínu;
  • akácia Robinia pseudoacacia - možné zvýšené prenikanie kyslíka a žiadny dubový laktón;
  • dub iberský Quercus pyrenaica - ponúka viac kyslíka a zvýšené vanilkové tóny;
  • dub anglický Quercus robur - podobný ako Quercus petrea.

 

Dubové drevo sa ukázalo ako najlepšie a vyhráva pomyselnú súťaž o najlepšie drevo na výrobu vína. Dodáva vínu perfektnú chuť. Na jeden dub, ktorého rast trvá niekoľko desaťročí, sa dajú vyrobiť len asi 2 dubové sudy. Okrem toho, proces spracovania dreva do sudov vyžaduje veľkú zručnosť.

 

Vyberte si kvalitný dubový sud z našej ponuky.

Život dubového suda

Život dubového suda

 

Stavíme sa, že ste si nikdy nemysleli, že život dubového suda vôbec stojí za diskusiu, ale časy sa zmenili. Život suda je teraz dlhým a vzrušujúcim dobrodružstvom. Sud strávi prvé roky svojho života tým, že dodá bohatú chuť a farbu vínu alebo inému alkoholu, ktorý v ňom zreje. Niektoré sudy sa použijú len raz, a to aj napriek tomu, že kvalitne spracované sudy majú životnosť viac ako 60 rokov. To dáva priestor kreativite a sudy si nájdu nové využitie.

 

V časoch, kedy je moderné opätovné používanie, prepracovanie, upcyklovanie a upgradovanie, existuje takmer nekonečný zoznam vecí, ktoré môžu zo starého suda vzniknúť. 

 

Patina a šarm starých dubových sudov a tepaných kovových sudov sa perfektne hodí k dnešnému obľúbenému dekoru vidieckeho statku. Kreatívny je aj nábytok z dubových sudov. Ľudia vyrábajú kreslá, stoly či police na víno. Všetko sa to hodí do interiéru aj exteriéru a perfektne to doplní vínnu pivnicu.

 

Celé sudy alebo komponenty sudov, ako sú palice, hlavy a obruče, možno použiť na záhradníctvo, stavbu nábytku, vytváranie domácich potrieb. Fantázii sa medze nekladú.

 

Objavte nábytok z dubových sudov na našom e-shope a dajte sudom nový život.

 

Použité sudy, ktoré už nie sú vhodné na víno, sú stále vhodné nádoby na destiláciu iných nápojov a používajú sa na celom svete na dodanie jedinečnej chuti škótskej, vyzretému rumu a dokonca aj tequile. A čo by mohlo byť lepším prostriedkom na dodanie chuti remeselnému pivu ako starý sud?

 

Alkohol nie je jediná vec, ktorá môže mať prospech zo starého suda. Sirupy, čaje, med, džemy – to je len krátky zoznam potravín, ktoré môžu pri konzervovaní v použitých sudoch po víne získať nové bohaté chute a farby.

 

Kúsky použitých sudov možno použiť na údenie mäsa.

 

Životná púť suda po dozretí vína nie je nikdy istá, no, našťastie, sudy dnes netrávia svoje najlepšie roky na smetisku.

 

Použili ste už starý dubový sud na niečo kreatívne? Dajte nám vedieť.

3 tipy dubového dreva na výrobu sudov

3 tipy dubového dreva na výrobu sudov

 

Najdrahšie vína na svete sa vyrábajú zrením v dubových sudoch. Toto nie je názor, to je fakt. Päťdesiatka najdrahších vín na svete je nejakým spôsobom starnutá v dube. Dub je kľúčovou a často prehliadanou zložkou vo svete kvalitného vína. Všetko od typu, veľkosti, veku, zrna a úpravy dubového suda výrazne ovplyvňuje hotové víno. Pozrime sa bližšie na tri hlavné druhy dubov používaných na zrenie.

 

Francúzsky dub

Dubové lesy vo Francúzsku sú zdrojom niekoľkých druhov európskych dubov vrátane bieleho duba používaného na výrobu vína. Dub francúzsky (Quercus robur) je bežný v celej Európe. Lesy používané pre sudový dub sú vyberané pre ich jemnozrnné konzistentné drevo. Predovšetkým dobre vyrobené sudy z Alliers, Vosges a Tronçais dosahujú najvyššie ceny. Dub Limousin je vhodnejší na zrenie koňaku, armaňaku, sherry a whisky.

 

Francúzsky dub je veľmi obľúbený pre prémiové vína zrejúce v dube. Má tendenciu pridávať aromatické zlúčeniny jemnejším spôsobom ako ostatné druhy duba. Pinot Noir a Chardonnay sa ideálne hodia k francúzskemu dubu, pretože „nasávajú“ chuť ľahšie ako iné odrody (napríklad Cabernet Sauvignon).

 

Americký dub

V Amerike je veľa druhov dubov, ale na výrobu vína sa používa americký biely dub (Quercus alba). Quercus alba rastie vo východnej časti USA a bežne sa vyskytuje v Missouri. Vyrábajú sa hlavne sudy pre priemysel Bourbon. Kvôli dopytu vlastnia výrobcovia whisky lesy v Spojených štátoch. Americký dub má tendenciu byť menej žiadaný pre použitie v sudoch s vínom, no nájdu sa aj výnimky.

 

Americký dub dodáva veľa chuti. Odborníci na víno často opisujú príchute amerického dubu ako kokos a vanilku. Jedna vec je istá, dodáva drsnosť čistým, ovocným vínam z nového sveta. Príklady amerických výrobcov vína, ktorí presadzovali používanie amerického duba, zahŕňajú Silver Oak a 5 Star Cellars.

 

Dub maďarský / východoeurópsky dub

 

Maďarský a východoeurópsky dub je rovnaký druh duba ako francúzsky dub (Quercus robur). Stále viac východoeurópskych dubových sudov sa používa vo vinárskych závodoch na dubovanie vína. Je obľúbený na výrobu sudov, pretože je nápadne podobný francúzskemu dubu, ale stojí oveľa menej.

 

Maďarský a východoeurópsky dub mnohí radi používajú na plné odrody, ako sú Malbec a Petite Verdot. Veria, že vína sú dostatočne silné na to, aby „odolali“ bohatším orieškovým chutiam, ktoré drevo dodáva hotovému vínu. Európsky dub sa bežne považuje za stred medzi americkým a francúzskym dubom.

 

Použitie dubových sudov na skladovanie vína je ekologické, pretože lesy sú obnoviteľným zdrojom. Dubové sudy z kvalitného dreva možno používať až 100 rokov. Po prvých 2 - 3 použitiach prestane dubový sud ochucovať víno a považuje sa za „neutrálne“.

Vyberte si ručne robený dubový sud z našej ponuky.

 

Prečo si vybrať ručne vyrobený stôl z dubového dreva?

Dubový jedálenský stôl 

Stôl je jedným z najdôležitejších kusov nábytku v našich domoch. To u neho sa konajú rodinné stretnutia či stretnutia priateľov. Dubové drevo použité na výrobu stolu nám zaistí splnenie dvoch najdôležitejších funkcií. Úžitkovej a estetickej. Objavte dubový jedálenský stôl.

Prečo si vybrať ručne vyrobený stôl z dubového dreva?

  • vysoká odolnosť masívneho dubového dreva
  • dlhá životnosť vďaka kvalitnému spracovaniu
  • práca stolárov zabezpečí dokonalé prevedenie 
  • nadčasový dizajn
  • možná aj výroba na mieru



Stôl z dubového dreva je vyrobený z prírodnej suroviny sa dokonale hodí do kuchyne alebo obývacej izby. Masívna, ťažká a odolná konštrukcia zaručuje neobyčajnú trvanlivosť. Stôl bude potechou pre naše oči dlhé roky, nestratí pritom nič zo svojej neopakovateľnej, jednoduchej a krásnej formy. Je vyrobený s neobyčajnou starostlivosťou, ktorá je výsledkom náročnej práce našich stolárov.

Stolové dosky sú zhotovené z masívneho dubového dreva, vyrobené z celomasívnych lamiel o hrúbke 4 cm a šírke cca 12 až 15 cm.

Dubový jedálenský stôl vyrobený na mieru

Pevnosť, odolnosť, kvalita a nadčasový dizajn. Práve tieto prvky v sebe zahŕňajú naše stoly do jedálne. Jedálenské stoly z našej kolekcie sú vyrobené z prvotriedneho masívneho dubu a opracované najmodernejšou technológiu. Ak v našej ponuke nenájdete požadovaný dizajn, alebo rozmer, neváhajte nás kontaktovať. Stôl Vám vyrobíme na mieru, pretože všetky stoly sú vyrábané ručne podľa individuálnych požiadaviek zákazníka.

Našim najpredávanejším odtieňom je prírodný naturálny vzhľad dubového dreva.

Avšak farebnosť našich stolov je možné ovplyvniť aj povrchovou úpravou. Na dosiahnutie požadovanej farby stola používame tvrdé farebné voskové oleje značky Osmo.

Dubové sudy: Očarujúci príbeh tradície a chuti

Predstavte si tlmené svetlo útulného vínneho sklepa, kde sa vo vzduchu vznáša vôňa dreva, vína a histórie. Práve tu, v srdci viníc a páleníc, začína príbeh dubových sudov – nádherných drevených sudov, ktoré sa po stáročia používajú na dozrievanie najlepších destilátov a vín.

Dubové sudy nie sú len nádobou na uskladnenie nápojov. Sú umeleckým dielom, ktoré s precíznou starostlivosťou vytvára skúsený bednár, obdarený dlhoročnými skúsenosťami a šikovnosťou. Každý sud je jedinečný, ručne vyrobený s láskou a odhodlaním, aby priniesol to najlepšie z prírody do každého dúšku vína alebo whisky.

Tajomstvo dreva a zrenia

Ale prečo práve dub? Dubové drevo je známe svojou pevnosťou, ale aj schopnosťou prepúšťať malé množstvá vzduchu, čo umožňuje nápoju jemne dozrievať. Pri každom dotyku s vínom či destilátom sa drevo a jeho zložky pomaly rozpúšťajú a tvoria neopakovateľnú paletu chutí a aróm. Každý rok strávený v sude znamená nové vrstvy chuti – jemné vanilkové tóny, karamel, toast, škorica, či náznak čokolády.

Drevené sudy prinášajú nielen hĺbku a komplexnosť chuti, ale aj čas. Ten istý čas, ktorý kedysi bednár venoval na jeho vytvorenie, aby dnes mohol odhaliť kúzlo v každom pohári, ktoré tak často hľadáme. Ak ste sa niekedy napili z dubového suda, poznáte ten pocit – je to, akoby ste sa dotkli niečoho pradávneho a ušľachtilého.

Romantika s dotykom elegancie

Predstavte si, ako sa na vašom stole vyníma elegantný dubový sud plný zlatého vína či koňaku. Stáva sa stredobodom pozornosti a symbolom dobrého vkusu. Otvorenie sudu nie je len okamih, je to rituál. Je to oslava starostlivosti, ktorú každý výrobca do neho vložil, a zároveň príležitosť na vytvorenie neopakovateľného zážitku pre vás a vašich hostí.

Využiť dubový sud však môžete aj na oživenie interiéru. Predstavte si, že ho použijete ako súčasť dekorácie – príručný stolík v obývačke, podstavec pre rastliny, alebo dokonca originálny minibar. Nádhera dubu a jeho štruktúra pridáva priestoru šarm a neopakovateľný charakter.

Sudy, ktoré rozprávajú príbeh

Ak teda túžite po niečom výnimočnom – či už pre vaše vínne poklady, alebo ako dar pre niekoho, kto vie oceniť kvalitu a tradíciu – dubový sud je tou správnou voľbou. Je to spojenie prírody a remesla, elegancie a pôvabu. Každý sud v sebe nosí nielen príbeh dreva, ktoré stálo desiatky rokov v tichu lesa, ale aj príbeh vášho nápoja, ktorý v ňom pomaly dozrieva do dokonalosti.

Doprajte si túto krásu aj vy – či už na uskladnenie, alebo ako kúsok histórie priamo u vás doma. Prinesie vám nielen jedinečný chuťový zážitok, ale aj kúzlo a atmosféru, ktoré z každej príležitosti urobia malú slávnosť.

Dubové sudy – viac než len nádoba. Je to pozvánka do sveta vášne a tradície.

NDkyMTcy